Koncepce a problematika Temného webu - Horváth, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o Temném webu a jeho využití. Přestože je Temný web součástí Internetu takřka od samotného vzniku Internetu, veřejnost mu začala věnovat svou pozornost teprve před pár lety. Hlavním cílem této práce je zvýšit povědomí uživatelů internetu o dané problematice Temného webu a tím jim pomoci chránit sebe a své osobní informace. Práce se zabývá vrstvami, do kterých je web rozdělen a jeho původem. Dále také vysvětluje, jak k Dark Webu získat přístup za použití prohlížeče Tor, popisuje kryptoměnu Bitcoin a tržiště Silkroad. Na závěr práce uvádí obsah, který lze na Dark Webu nalézt, definuje pojem počítačová kriminalita a předpovídá budoucnost Dark Webu.

This bachelor’s thesis deals with the Dark Web and its use. Even though the Dark Web has been part of the Internet almost since its very beginning, it attracted the public attention only a few years ago. The main purpose of this work is to raise awareness about the topic to help the Internet users to protect themselves in the cyberspace.The thesis is a theoretical study based on the literature review of the available sources related to the topic of the Dark Web. It focuses on the levels into which the web is divided and its origins.It also explains how to access the DarkWebusingtheTorbrowser,outlinestheconceptofcryptocurrency bitcoin and the marketplace Silkroad. Finally, it discussescontentthatcanbefoundonthe Dark Web, frames the concept of cybercrime and tries to predict the Dark Web’s future.
Shedding Light on The Dark Web
Keywords: Temný web; anonymní; Tor; uživatelé; Silkroad; Bitcoin; ilegální aktivity; drogy; obchod; Dark Web; anonymous; Tor; users; Silkroad; Bitcoin; illegal activities; drugs; trade