Development of Digital Games for Assessing Diverse Memory - Čalkovská, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této práce je vývoj nástroje pro hodnocení jedné z šesti kognitivních domén - paměti. Zjištění poruchy paměti může být nápomocné k včasné diagnóze neurodegenerativních onemocnění, což může usnadnit terapie či léčbu. Ve formě hry byl vyvinut nástroj, který testuje čtyři domény paměti. Aplikace byla vyvinuta pomocí nástroje Expo a jazyka React Native, což umožnilo její snadnou distribuci napříč platformami Android, iOS nebo Web. Aplikace má přístup ke cloudové databázi, kam ukládá výsledky uživatelů. Ze všech dostupných výsledků pak počítá průměrné skóre, což usnadňuje uživateli interpretaci jeho vlastních výsledků. Nasbíraná data byla analyzována, čímž byla prověřena spolehlivost nástroje.

The aim of this thesis is to develop an instrument to assess one of the six cognitive domains - memory. Detection of memory impairment may be helpful for early diagnosis of neurodegenerative diseases, which may facilitate therapies or treatment. A tool has been developed as a game that tests the four domains of memory. The app was developed using the Expo tool and the React Native language, allowing it to be easily distributed across Android, iOS or Web platforms. The app has access to a cloud database that stores users' results. It then calculates an average score from all available results, making it easy for users to interpret their own results. The collected data has been analysed to test the reliability of the tool.
Development of Digital Games for Assessing Diverse Memory
Keywords: učení a paměť; epizodická paměť; sémantická paměť; pracovní paměť; procedurální paměť; digitální hry; kognitivní hodnocení; učení založené na hře; zhoršení paměti; kognitivní neurovědy; React Native; learning and memory; episodic memory; semantic memory; working memory; procedural memory; digital games; cognitive assessment; game-based learning; memory impairment; cognitive neuroscience; React Native