Mechanické vlastnosti silikonových hmot - Augustin, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou mechanických vlastností vybraných elastomerových otis-kovacích materiálů, které nacházejí široké využití v dentální protetice a ortodoncii. Testování bylo provedeno na pěti odlišných otiskovacích hmotách elite HD+, zetaplus a hydrorise od vý-robce Zhermack, speedex od výrobce Coltene a Impregum Soft od společnosti 3M ESPE. Hlavní testovací metodou byla jednoosá tahová zkouška, přičemž vlastnosti materiálů byly vy-hodnocovány ve dvou časových intervalech 24 hodin a dva měsíce po jejich vytvrzení. Tento přístup umožnil posoudit vliv stárnutí na jejich mechanické vlastnosti, především na mez pev-nosti a tažnost. Výsledky statistických analýz ukázaly, že hodnoty meze pevnosti i tažnosti se pro testované materiály mezi sebou významně liší. Zatímco u některých materiálů se projevil významný vliv stárnutí, jiné si své původní mechanické vlastnosti zachovaly. Součástí testování bylo i posouzení stlačitelnosti, které potvrdilo, že všechny zkoumané materiály jsou prakticky nestlačitelné. Tato vlastnost je klíčová při simulaci jejich chování metodami výpočtového mode-lování. Výsledky této práce mohou být užitečné při výběru nejvhodnějšího otiskovacího materi-álu podle konkrétních požadavků klinické praxe.

The bachelor thesis focuses on the analysis of the mechanical properties of selected elastomeric impression materials, which are widely used in dental prosthetics and orthodontics. Testing was conducted on five different impression materials: elite HD+, zetaplus, and hydrorise from Zhermack; speedex from Coltene; and Impregum Soft from 3M ESPE. The primary testing me-thod was a uniaxial tensile test, with the material properties evaluated at two time intervals 24 hours and two months after curing. This approach enabled the assessment of the effects of ageing on their mechanical properties, particularly ultimate strength and ductility. The results of the statistical analyses indicated significant differences in both ultimate strength and ductility among the tested materials. While some materials exhibited a notable impact of ageing, others maintained their original mechanical properties. The testing also included an assessment of compressibility, which confirmed that all materials were virtually incompressible. This property is essential for simulating their behavior using computational modeling methods. The findings of this study may prove useful in selecting the most appropriate impression material based on spe-cific clinical requirements.
Mechanical properties of silicone materials
Keywords: elastomer; otiskovací materiály; tahová zkouška; mechanické vlastnosti; stlačitelnost; stárnutí; elastomer; impression materials; tensile test; mechanical properties; compressibility; ageing