Transport léčiv v reaktivních hydrogelech - Kotradyová, Viktória (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Táto bakalárska práca sa zameriava na problematiku difúznych procesov vybraných antibiotík v agarózových hydrogéloch s inkorporovanými huminovými kyselinami. Modelový systém pôdy simuluje transport týchto polutantov a poukazuje na schopnosť huminových kyselín tieto molekuly viazať a zadržať, čím sa zamedzí ich následná kontaminácia na nežiadaných miestach. Teoretická časť popisuje prehľad liečiv vyskytujúcich sa v pôdnych a vodných systémoch; podáva informácie o ich správaní, vplyve, degradácii a možných následkoch v prírode. Ďalej sa zaoberá základnými znalosťami o zložkách pôdy, najmä huminovými kyselinami, a vysvetlením difúznych procesov. V experimentálnej časti bola sledovaná difúzia antibiotík sulfometoxazolu a sulfapyridínu v dvoch typoch agarózových hydrogéloch; s prídavkom a bez aktívnej zložky v podobe huminových kyselín. Priebeh difúzie z konštantného zdroja bol meraný pomocou UV-VIS spektrometrie počas 21 dní. Cieľom bolo porovnať dosiahnuté výsledky a stanoviť difúzne koeficienty liečiv v oboch typoch hydrogélov.

The bachelor thesis focuses on a problem associated with diffusion processes of antibiotics in agarose hydrogels enriched with humic acids. The soil model system simulates the transport of these pollutants and demonstrates the ability of the humic acids to bind and retain these substances, thereby preventing their subsequent contamination at unintentional places. The theoretical section encompasses an overview of the occurrence of pharmaceuticals in soil and water systems; it also provides information about their behaviour, effects, degradation, and potential outcomes in nature. It further clarifies basic knowledge of soil components, in particular humic acids. Furthermore, the mechanism behind the diffusion processes is explicated. Within the experimental part, the diffusion of the sulfomethoxazole and sulfapyridine in two types of agarose hydrogels was examined. Firstly, the pure agarose hydrogel was used and secondly, the addition of the active agent in the form of humic acids was performed. The method of diffusion from continuous source was utilized, followed by measuring through UV-VIS spectrometry for 21 days. The study aimed to compare the results and to establish the diffusion coefficients of the pharmaceuticals in both types of hydrogels.
Transport of phamaceuticals in reactive hydrogels
Keywords: sulfometoxazol; sulfapyridín; huminové kyseliny; hydrogél; difúzia; sulfamethoxazole; sulfapyridine; humic acid; hydrogel; diffusion