Zařízení pro měření tření vzpěry MacPherson - Čapek, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem zařízení pro měření tření v tlumičové vzpěře typu MacPherson. Práce popisuje mechanické tření, které vzniká v kontaktech jednotlivých částí tlumičové vzpěry. Dále osahuje popis zavěšení MacPherson a jeho porovnáním s dalšími typy zavěšení kola, kvantifikaci sil působící na tlumič při standardním provozu vozidla a v neposlední řadě konstrukční návrh zařízení pro měření zvýšeného tření v tlumiči při jeho zatížení boční silou. V závěru práce jsou popsány výsledky MKP výpočtů napětí a deformace zařízení, které ověřují výsledný návrh.

This thesis focuses on the development of a device for measuring friction in a MacPherson strut. The thesis describes the mechanical friction that arises in the contacts of individual parts of the strut. It also includes a description of the MacPherson suspension and its comparison with other types of wheel suspensions, quantification of the forces acting on the strut during standard vehicle operation, and, last but not least, the design of a device for measuring increased friction in the strut when it is subjected to lateral force. The conclusion of the thesis describes the results of FEM (Finite Element Method) calculations of stress and deformation of the device, which verify the final design.
Device for Measurement of MacPherson Strut Friction
Keywords: MacPherson; tlumič; tlumičová vzpěra; tření; měřicí zařízení; testování tlumičů; zavěšení kol; MKP výpočty; multibody simulace; MacPherson; damper; strut; friction; measuring device; damper testing; wheel suspension; FEM calculations; multibody simulations