Komunikační schéma WSN v prostředí Omnet - Mikauš, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
V úvodu této semestrální práce je uvedena teorie bezdrátových senzorových sítí, které nacházejí stále širší spektrum uplatnění. Bezdrátové senzorové sítě obsahují až několik tisíc uzlů, které spolu komunikují pomocí bezdrátového kanálu a dohromady tak tvoří strukturu sítě. Uzly jsou nízkoenergetické a předávají informace o naměřeném médiu základové stanici, která je zpracovává a poskytuje uživateli. V práci jsou popsány protokoly pro kontrolu přístupu k médiu a směrování. Ty kladou důraz na co největší možnou redukci spotřeby elektrické energie a tím napomáhají k prodloužení životnosti celé sítě. Dále byly provedeny simulace v simulačním nástroji Castalia, kde jsou porovnány energetické nároky pro jednotlivé protokoly kontroly přístupu k médiu a porovnány dvě reálně používané komunikační jednotky.

In the introduction of this semestral thesis there is an theory about wireless sensor networks which are still more used. Wireless sensor networks contains thousands nodes which communicate with each other due to wireless channel and so they create together a structure of the network. The nodes are low-energy and transfer information about measured medium to the base station which processes them and further provides to user. In the work are described protocols for medium access control and routing described. They place emphasis on as high reduction of consumption of energy as possible and thus they help to extend a network lifetime. Further the simulations in simulation program Castalia were performed where the energetic requirement for individual protocols of medium access are compared. As next there were also compared two communication units used in real application.
Communication scheme of WSN in Omnet simulator
Keywords: bezdrátová senzorová síť; MAC; senzorový uzel; směrování; WSN; MAC; routing; sensor node; WSN; wireless sensor network