Studium plastických vlastností formovacích směsí - Macků, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Předmětem diplomové práce bylo vytvoření ucelené metodiky hodnoceni plasticity formovacích směsí. Práce byla zaměřena na 4 druhy směsí, které jsou využívány ve slévárenství. Pro hodnocení plasticity bylo důležité stanovit ukazatel deformační schopnosti, výpočet pro deformaci a logaritmické přetvoření pro stlačení. Metodika plasticity byla v této práci aplikována pouze na tlakové působení. Studium této problematiky může mít velký vliv na správnou výrobu forem a to z důvodu schopnosti odolávat napětí formy bez porušení celistvosti.

The subject of this thesis was to develop a comprehensive methodology for evaluating the plasticity of molding sand. This study was focused on four types of mixtures that are used in the foundry industry. For the evaluation of plasticity was important to provide an indicator of the deformation ability, calculation of deformation and logarithmic transformation for compression. Plasticity methodology was applied in this work only on the pressure effect. Studies of this issue can have a great influence on the production of correct forms due to the ability to withstand tension without breaking form.
Research plasticity of foundry sands
Keywords: Plasticita; formovací směs; ukazatel deformační schopnosti; logaritmické přetvoření; deformace; Plasticity; molding sands; indicator strain capacity; logarithmic transformation; deformation