Restaurování chybějících vzorků zvukového signálu s použitím psychoakustického modelu - Švento, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Táto bakalárska práca sa zaoberá rekonštrukciou krátkeho úseku poškodeného zvukového signálu. Signál reprezentujeme ako riedky vektor pomocou diskrétnej Gaborovej transformácie. Na rekonštrukciu sú využité nástroje konvexnej optimalizácie. Je riešená optimalizačná úloha pomocou Douglasovho—Rashfodovho a Chambollovho—Pockovho algoritmu. Do algoritmov je zapojený psychoakustický model, ktorý by mal zlepšiť objektívne parametre zrekonštruovaného signálu. Porovnanie je realizované objektívnou metódou SDR, PEMO-Q a taktiež subjektívne.

This bachelor thesis deals with the reconstruction of short-time damaged audio signal. The signal is represented by sparse signal representation using discrete Gabor transform. Convex optimalization tools are used for the reconstruction. The optimalization problem is solved using the Douglas—Rachford and Chambolle—Pock algorithm. Psychoacoustic model is involved in algorithm to obtain better results in objective metrics. The comparison is realised by an objective method SDR, PEMO-Q and also subjectively.
Restoration of missing audio signal samples using a psychoacoustic model
Keywords: Chambolov—Pockov algoritmus; Douglasov—Rachfordov algoritmus; Gaborova transformácia; konvexná optimalizácia; l1 minimalizácia; proximálne operátory; psychoakustický model; Chambolle—Pock algorithm; Douglas—Rachford algorithm; Gabor transform; convex optimalization; l1 minimalization; proximal operators; psychoacoustic model