Jednotné přihlašování pomocí OpenID Connect a Keycloak - Koval, Maksym (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cílem této práce je prozkoumat principy protokolů OAuth 2.0 a OpenID Connect a vysvětlit, jak by tyto protokoly měly být implementovány v architektuře mikroslužeb. Jako demonstrační aplikace byly navrhnuty dva webové klienty Angular a dva servery Spring Boot. Práce také vysvětluje připojení Keycloak jako poskytovatele identit pro výše uvedené aplikace. Výsledkem je centralizované autentizace všech aplikací a implementace mechanismu jednotného přihlašování v cloudovém prostředí.

This thesis delves into the principles of OAuth 2.0 and OpenID Connect protocols and explains how they should be implemented in a microservice architecture. Two Angular web clients and two Spring Boot servers were developed as applications for the demonstration. The paper also explains how to use Keycloak as an identity provider for the above applications. The result is centralized authentication of all applications as well as implementation of Single Sign On mechanism in a cloud-native environment.
Cloud-Native Single Sign-On with OpenID Connect and Keycloak
Keywords: OAuth 1.0; OAuth 2.0; OpenID Connect; Keycloak; Jednotné přihlašování; Angular; Spring Boot; Autorizace; Autentifikace; Identita; OAuth 1.0; OAuth 2.0; OpenID Connect; Keycloak; Single sign-on; Angular; Spring Boot; Access Token; ID Token; Authorization; Authentication; Identity