Rozšíření a vyhodnocení řešení CBDC (Aquasphere) na základě systému Aquareum - Gutten, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této práce je seznámit se s principy blockchainových technologií a důvěryhodného provádění výpočtů (TEE – Trusted Execution Environment). Následně bude provedena analýza a porovnání řešení CBDC. Hlavní součástí a cílem práce je především hloubková analýza existujícího řešení CBDC-Aquasphere s ohledem na předpoklad Aquareum, a poté realizace implementace, která bude rozšířením původního návrhu. Na závěr bude řešení analyzováno a budou diskutovány problémy a potenciál možnosti reálného nasazení řešení.

The aim of this thesis is to become acquainted with the principles of blockchain technologies and trusted execution environments (TEE – Trusted Execution Environment). Subsequently, an analysis and comparison of CBDC solutions will be carried out. The main focus and objective of the thesis is an in-depth analysis of the existing CBDC-Aquasphere solution, with particular regard to the Aquareum prerequisite, followed by the implementation of an extension to the original design. Finally, the solution will be analyzed and issues as well as the potential for real-world application will be discussed.
Extension and Evaluation of CBDC Approach Aquasphere Based on Aquareum
Keywords: enkláva; blockchain; kryptomena; CBDC; AquaSphere; enclave; blockchain; cryptocurrency; CBDC; AquaSphere