Rekonstrukce povrchu z mračna bodů - Knot, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zpracování mračen bodů sejmutých senzorem Kinect z jediné pozice. V rámci práce byla navržena aplikace, která za použití vybraných metod dokáže spojit takto získaná mračna a rekonstruovat povrch místnosti. Návrh pro zarovnávání překrývajících se snímků je založen na výpočtu klíčových bodů a jejich FPFH histogramů, ze kterých je vypočten odhad vzájemné korespondence. Tento odhad je poté doladěn a je provedeno filtrování redundantních bodů. Takto zarovnané a upravené mračno je rekonstruováno metodou Greedy Projection Triangulation. Veškeré výpočty probíhají offline. Výstupem aplikace je jak polygonální model, tak obrázek pro tvorbu textury. Za předpokladu správně nastavených parametrů jsou výsledky v přijatelné kvalitě pro tvorbu virtuálních prohlídek a jejich vizualizaci.

This diploma thesis deals with the processing of point clouds captured by the Kinect sensor from single position. As part of this thesis an application was designed, which is able to register and reconstruct surface using selected methods. The registration of overlapping frames is based on computation of key points and their FPFH histograms from which the estimation of correspondence is computed. This estimation is then refined and redundant point filtering is performed. Surface is reconstructed from the registered and modified point cloud using Greedy Projection Triangulation. All computations are performed offline. The output of this application is textured polygonial model and an image for texture creation. With assumption of correctly set parameters the results are in a good quality for creation of virtual tours and visualization.
Surface Reconstruction from Point Clouds
Keywords: mračno bodů; zarovnávání mračen; Kinect; rekonstrukce povrchu; point cloud; cloud registration; Kinect; surface reconstruction