Energeticky úsporné sportovní centrum s kavárnou v Boskovicích - Krumpolec, Leoš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato diplomová práce představuje návrh jednopodlažního sportovního centra s kavárnou v Boskovicích s téměř nulovou spotřebou energie. Práce je rozdělena do tří částí. První část práce se zaměřuje na architektonicko-stavební část. Objekt je navržen jako zděný s prvky skeletového systému s lehčeným obvodovým pláštěm v části s kavárnou. Svislý nosný systém stavby je tvořen vápenopískovým zdivem a železobetonovými sloupy. Obvodové stěny jsou zatepleny tepelnou izolací z EPS. Příčky jsou z pórobetonových tvárnic. Stropní konstrukce se skládají z předpjatých stropních panelů u ploché střechy a z lepených lamelových nosníků u střechy pultové. Základová konstrukce je tvořena základovými pasy a patkami. Vstup do objektu je řešený hlavním vstupem do zádveří, které vede k recepci sportovního centra a kavárně. Ke kavárně náleží toalety i s bezbariérovým přístupem. Do sportovní části je možný vstup hlavní chodbou. K šatnám jsou připojeny toalety a sprchy. Z hlavní chodby lze jít do posilovny, tří hřišť určených pro squash nebo stolní tenis, fitness tělocvičny, poradny nutričního poradce, případně do nářaďovny, technické místnosti nebo místnosti pro úklid. Druhá část práce se zabývá technickými zařízeními budovy, která zahrnují vytápění a chlazení, ohřev teplé vody, nucené větrání s rekuperací, fotovoltaickou elektrárnu, umělé osvětlení a systémy pro nakládání se srážkovou vodou. Vytápění, chlazení a ohřev teplé vody zajišťují tepelná čerpadla země-voda. Distribuci tepla a chladu zajišťují tři vzduchotechnické jednotky. Distribuce chlazení je doplněna o fancoil jednotky ve vybraných místnostech. Objekt spadá do třídy A energetického průkazu. Třetí část diplomové práce se zaměřuje na experimentální měření filtračních vlastností v systémech vzduchotechniky u běžně dostupných netkaných textilií. U vybraných vzorků byla změřena odlučivost a příslušné tkaniny byly zařazeny do filtračních tříd dle platné normy. Taktéž bylo provedeno technicko-ekonomické porovnání dvou měřících přístrojů použitých v rámci experimentálního měření.

This Master’s thesis presents a design for a single-storey sports center with a café in Boskovice, aiming for nearly zero energy consumption. The work is divided into three parts. The first part focuses on the architectural and structural design. The building is designed as a masonry structure with elements of a skeletal system, with a lightweight facade in the café area. The vertical load-bearing system of the building consists of lime-sand bricks and reinforced concrete columns. The exterior walls are insulated with EPS thermal insulation. The interior partitions are made of aerated concrete blocks. The ceiling structures consist of pre-stressed floor panels for the flat roof and glued laminated beams for the pitched roof. The foundation structure consists of foundation beams and footings. The entrance to the building is designed with a main entrance leading to a vestibule, which leads to the reception of the sports center and the café. The café includes toilets with barrier-free access. The sports area can be accessed via the main corridor. The changing rooms are connected to toilets and showers. From the main corridor, one can go to the gym, three courts for squash or table tennis, a fitness room, a nutritionist's office, or to the tool room, technical room, or cleaning room. The second part of the thesis deals with the building's technical equipment, which includes heating and cooling, domestic hot water heating, mechanical ventilation with heat recovery, a photovoltaic power plant, artificial lighting, and systems for rainwater management. Heat pumps (ground-source) provide heating, cooling, and domestic hot water heating. Three air handling units ensure the distribution of heat and cold. The distribution of cooling is supplemented by fan coil units in selected rooms. The building falls into energy class A. The third part of the thesis focuses on experimental measurements of filtration properties in air handling systems using commonly available non-woven fabrics. The separation efficiency of selected samples was measured, and the corresponding fabrics were classified into filtration classes according to the applicable standard. A technical and economic comparison of two measuring instruments used in the experimental measurements was also carried out.
Energy-Efficient Sports Center with a Café in Boskovice
Keywords: sportovní centrum s kavárnou; vápenopísek; extenzivní zelená střecha; TZB; PENB; fotovoltaická elektrárna; FVE; vzduchotechnika; nucené větrání; nakládání s dešťovou vodou; tepelné čerpadlo země-voda; lepené lamelové nosníky; spiroll; měření odlučivosti; sports center with a café; extensive green roof; lime-sand; HVAC; BSP; EPC; PV power plant; ventilation; rainwater management; ground source heat pump; glued laminated beams; spiroll; filtration efficiency