Návrh přídavného měřícího a informačního systému na motocykl - Švec, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá návrhem přídavného zařízení ve smyslu doplňkového palubního počítače pro vybraný motocykl Suzuki XF650 FREEWIND z roku 1999. Zařízení měří teplotu brzdových třmenů a hlavy motoru. Dále je zde systém detekce zařazeného rychlostního stupně. Naměřená data se zobrazují na displeji jako dodatečné informace pro řidiče. V práci jsou popsány funkční principy motocyklu pro pochopení účelu práce a komerční řešení dílčích částí systému. Je zde představeno několik způsobů detekce zařazené rychlosti. Dále se práce zabývá úpravou digitálních signálů získaných z kabelového svazku motocyklu. Jsou zde představeny dva funkční prototypy ukazatele zařazené rychlosti. Výsledkem práce je kompletní řídící jednotka s vlastní navrženou DPS, displejem a potřebnou kabeláží.

This thesis focuses on the design of an auxiliary device functioning as an additional on-board computer for a selected Suzuki XF650 FREEWIND motorcycle from 1999. The device measures the temperature of the brake callipers and the cylinder head. Additionally, it includes a system for detecting the engaged gear. The measured data are displayed on a screen as supplementary information for the rider. The thesis describes the functional principles of the motorcycle to provide context for the purpose of the work, as well as commercial solutions for individual parts of the system. Several methods of gear detection are presented. Furthermore, the thesis deals with the processing of digital signals obtained from the motorcycle's wiring harness. Two functional prototypes of a gear position indicator are introduced. The outcome of the work is a complete control unit with a custom-designed PCB, a display, and the necessary wiring.
Design of an additional measuring and information system for a motorcycle
Keywords: Termočlánek; palubní počítač; mikrokontrolér; displej; ukazatel zařazené rychlosti; motocykl; Thermocouple; on-board computer; microcontroller; display; gear level indicator; motorcycle