Automatické shlukování regulárních výrazů - Stanek, Timotej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Práce pojednává o detekci útoků na počítačové síti pomocí IDS systémů. IDS obsahují pravidla pro detekci ve formě regulárních výrazů, které jsou při detekci reprezentovány pomocí konečných automatů. Je vysvětlena náročnost této detekce pomocí nedeterministických a deterministických konečných automatů. Tuto náročnost je možné redukovat pomocí shlukování regulárních výrazů. Je uvedem shlukovací algoritmus a možné přístupy jak tento algoritmus vylepšit a zrychlit. Jedním z přístupů je genetický algoritmus, který dokáže pracovat v reálném čase. Nakonec je popsán přítup pomocí algoritmu Random Search. Na~závěr jsou prezentovány výsledky experimentů s těmito přístupy a jsou porovnány mezi sebou.

This project is about security of computer networks using Intrusion Detection Systems. IDS contain rules for detection expressed with regular expressions, which are for detection represented by finite-state automata. The complexity of this detection with non-deterministic and deterministic finite-state automata is explained. This complexity can be reduced with help of regular expressions grouping. Grouping algorithm and approaches for speedup and improvement are introduced. One of the approches is Genetic algorithm, which can work real-time. Finally Random search algorithm for grouping of regular expressions is presented. Experiment results with these approches are shown and compared between each other.
Automatic Grouping of Regular Expressions
Keywords: Systém detekce útoků; IDS; bezpečnost sítí; regulární výraz; PCRE; konečný automat; deterministický konečný automat; nedeterministický konečný automat; shlukovaní regulárních výrazů; genetický algoritmus; Random Search; Intrusion Detection System; IDS; network security; regular expression; PCRE; finite-state automaton; deterministic finite-state automaton; non-deterministic finite-state automaton; regular expression grouping; genetic algorithm; Random Search