Interkomunikace VoIP ústředen VCON a Asterisk - Balon, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo seznámení se s problematikou rozvíjení VoIP telefonie a s jejím využitím v dnešní době. První část práce zahrnuje popis známých komunikačních protokolů SIP a architektury H.323 a jejich využití při komunikaci. Další část je věnována softwarové ústředně Asterisk, která pracuje pod operačním systémem Linux a jeho distribuci Ubuntu. Je zde popsán způsob instalace ústředny a její nastavení pro komunikaci v IP síti pro SIP a H.323. Mimo ústředny Asterisk je popsána softwarová ústředna VCON, která běží na operačním systému Windows XP. Mimo nastavení obou ústředen je uvedeno konkrétní nastavení softwarových klientů SJPhone a X-Lite, kteří jsou potřební pro vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými ústřednami. Závěrečná kapitola se věnuje problémům vzájemného propojení (interkomunikace) jednotlivých ústředen Asterisk a VCON.

The main goal of this bachelor thesis was to familiarize with VoIP telephony development and its nowadays utilization. First part of the work includes description of known communication protocols SIP and H.323 architecture and their usage in communication. Next part is dedicated to software PBX Asterisk that runs under Ubuntu distribution of Linux operation system. The process of PBX installation is described there as well as its adjustment for SIP and H.323 for communication within IP net. There is also described software PBX VCON that runs under Windows XP operation system. Beyond the adjustment of the PBXs there is also concrete adjustment of software clients SJPhone and X-Lite that are necessary for communication between individual telephone exchanges. The final chapter is dedicated to the problems of mutual connection (intercommunication) of individual telephone exchanges Asterisk and VCON.
Intercommunication of Asterisk and VCON VoIP PBX
Keywords: VoIP telefonie; protokol SIP; architektura H.323; SJPhone; X-Lite; OS Linux; PBX Asterisk; PBX VCON; VoIP telephony; SIP protocol; H.323 architecture; SJPHone; X-Lite; OS Linux; PBX Asterisk; PBX VCON