Určování vah spojů směrovacích protokolů v bezdrátových senzorových sítích - Dušek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá bezdrátovými senzorovými sítěmi z pohledu směrovacích protokolů a metriky. Je zde popsán obecný pohled na tyto sítě a jejich srovnání s IP sítěmi. Dále jsou popsány některé skupiny protokolů senzorových sítí a uvedeni zástupci používaných protokolů pro každou skupinu. Je zde taktéž rozebrán vliv metriky na výběr cesty a představeny dvě metody jejího výpočtu. Na závěr byla navržena aplikace, která simuluje použití jednotlivých druhů metriky pro vyhledávání cesty a zobrazuje rozdílně vyhodnocené cesty.

This bachelor’s thesis deals with wireless sensor networks (WSNs) in terms of routing protocols and metrics. There is described common view on these networks and their comparison with IP networks. In addition, some types of protocols, used in WSNs, are described and representatives of each type are included. There is also considered influence of metrics on a route selection and presented two methods of calculation. In conclusion, an application, that simulates the use of each type of metrics for path search and displays the differently evaluated paths, is designed.
Routing protocols metric determination in wireless sensor networks
Keywords: senzor; bezdrátové senzorové sítě; směrování; směrovací protokoly; metrika; váha spojů; sensor; wireless sensor networks; routing; routing protocols metric