Vnější část přijímacího systému družicových signálů v pásmu UHF - Sýkora, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá všesměrovými anténami v pásmu UHF, zejména tedy parazitní anténou typu Lindenblad, která byla optimalizována z hlediska nulového příjmu v nadhlavníku a napájení. Dalším bodem této práce bylo navržení předzesilovače a napájecí části s výhybkami pro přenos signálu UHF, referenčního GPS signálu a napájení po jednom koaxiálním kabelu k přijímači. Mechanická část antény byla navrhnuta s ohledem na vyrobitelnost 3D tiskem. Finálním úkolem bylo ověřit funkčnost sestavy příjmem reálných družicových signálů.

This bachelor thesis deals with omnidirectional antennas in the UHF band, especially Lindenblad’s omnidirectional antenna and its nulls in the radiation pattern. The aim was to design a preamplifier, power supply circuit and bias tee with the transmission of power supply, UHF signal and reference GPS signal through single coaxial cable towards a receiver. A further requirement was to design a mechanical part of the antenna which holds it together with considering modern manufacturing processes - 3D print. The final task was the measurement of antenna’s real parameters.
External Part of the Receiving System for UHF Satellite signals
Keywords: Lindenblad; UHF; GPS; všesměrová; anténa; RHCP; družice; 3D tisk; Lindenblad; UHF; GPS; omnidirectional; antenna; RHCP; satellite; 3D print