Středisko volného času pro děti a mládež v Havířově - Hermannová, Zdeňka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce je projekt čtyřpodlažního podsklepeného střediska volného času pro děti a mládež v Havířově- Městě. Dům bude sloužit pro výuku výtvarné a dramatické výchovy, keramiky a přírodních věd. Ve sklepě se nacházejí 4 krytá parkovací stání, technická místnost, strojovna výtahu, kotelna, sklad nábytku, dílna se sociálním zařízením pro údržbáře a místnost pro odkládání kol. V prvním podlaží se nachází administrativní zázemí budovy- kanceláře ředitele, zástupce ředitele a výchovného poradce, zasedací místnost a kuchyňka. Dále je zde sociální zázemí jak pro zaměstnance, tak pro návštěvníky, vrátnice a místnost čekárny pro rodiče a děti. Druhé podlaží zahrnuje učebny pro výuku výtvarné výchovy a keramiky s přilehlým skladem, sociální zázemí a kabinet vyučujících. Ve třetím nadzemním podlaží jsou sály pro dramatickou výchovu s přilehlými sklady, kabinet vyučujících, šatny a hygienické zařízení. Ve čtvrtém nadzemním podlaží jsou umístěny prostory pro výuku přírodovědy, související sklady, kabinet a terasa. Komunikační prostor mezi podlažími tvoří dvě schodiště, jedno tříramenné, v prostoru jehož zrcadla je umístěn výtah a druhé dvojramenné. Objekt je zastřešen plochou střechou. Projekt byl zpracován v programu ArchiCAD. Při zpracování byl kladen důraz na správní dispoziční a architektonické řešení a bezpečné užívání stavby.

Dissertation is project of four-floor free-time center with basement, situated in Havířov-Město. Building is used for art lessons, drama class, ceramic class and natural science class. In basement are situated four parking places, utility room, mechanical room, boiler room, furniture storage room, workshop with sanitary facilities for maintenance man and bicycle room. In ground floor is situated administrative facility of building- headmaster’s office, headmaster’s assistant’s office, guidance counsellor’s office, conference room and kitchen. Then there are sanitary facilities for employees and visitors, reception and waiting room for children and parents. In first floor are classrooms for art and ceramic lessons with storage room, sanitary facilities and office for teachers. Second floor consists of halls for drama classes with storage rooms, office for teachers, dressing rooms and sanitary facilities. In third floor are classrooms for natural science lessons, storage rooms, office for teachers and terrace. Floors are connected through two stairways, one with three stair flights and elevator, second with two stair flights. Building has flat roof. Project was completed using ArchiCAD software. The emphasis was put on correct disposition and architectural resolution and safe using of building.
Free Time Centre for Youth and Childern in Havířov
Keywords: Středisko volného času; čtyřpodlažní; podsklepený; plochá střecha; terasa; Free time Centre; four floors; basement; flat roof; terrace