Navrhovanie nepriamej FRP výstuže - Lagiň, Juraj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Práca sa zaoberá problematikou nepriamej, alebo tiež ohýbanej FRP výstuže. Cieľom práce je vývoj predmetnej výstuže a vytvorenie základu pre ďalší výskum tejto problematiky. Riešená problematika je v súčasnom stave poznania riešená len veľmi okrajovo. Jedná sa preto o prácu rozširujúcu poznatky nielen na národnej, ale taktiež medzinárodnej úrovni. Riešenie práce je zamerané na spracovanie teoretických a praktických poznatkov. Práca rozširuje poznanie na mikroskopickej (štrukturálnej) úrovni, taktiež definuje metódu skúšania nepriamej FRP výstuže a v experimentálnej časti sa zaoberá vplyvom jednotlivých parametrov na celkovú krátkodobú ťahovú pevnosť výstuže. Z hľadiska dlhodobej pevnosti je pozornosť zameraná na schopnosť výstuže odolávať alkalickému prostrediu, čo je pre návrhovú únosnosť zásadným faktorom. Taktiež je popísané využitie výstuže vo forme strmienkov, teda betónových prvkov namáhaných šmykovými silami. Práca popisuje spôsoby návrhu výstuže s využitím tuzemských, ale tiež zahraničných prístupov, popisuje odlišnosti, a vzťahy porovnáva s experimentálne testovanými prvkami. V závere práce je navrhnutá úprava súčasne platných vzťahov pre návrh šmykovej výstuže do betónových prvkov s využitím FRP.

The thesis deals with the issue of indirect, or also bended, Fiber Reinforced Polymer (FRP) reinforcements. The objective of the study is the development of the subject reinforcement and the establishment of a foundation for further research in this field. The current understanding of the addressed problem is only superficially explored. Therefore, the work expands knowledge not only at the national but also at the international level. The solution focuses on processing theoretical and practical insights, extending understanding at the microscopic (structural) level. It defines a testing method and, in the experimental section, analyses the impact of individual parameters on the overall short-term tensile load-bearing capacity of the indirect FRP reinforcement. Regarding long-term strength, attention is directed towards the reinforcement's ability to withstand alkaline environments, a crucial factor for design durability. The utilization of the reinforcement within concrete elements, specifically in the form of stirrups load by shear forces, is also described. The paper outlines the design approaches for reinforcement, considering both domestic and foreign methodologies, highlighting differences and relationships, and comparing them with experimentally tested elements. In the conclusion of the work, a modification to currently applicable design equations for shear reinforcement in concrete elements using FRP reinforcement is proposed.
Design of Indirect FRP Reinforcement
Keywords: FRP výstuž; nepriama FRP výstuž; ohýbaná FRP výstuž; šmyková únosnosť prvkov s využitím FRP výstuže; FRP reinforcement; indirect FRP reinforcement; bent FRP reinforcement; shear resistance of elements using FRP reinforcement