Komprese signálů EKG nasnímaných pomocí mobilního zařízení - Had, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Komprese signálů je nezbytnou součástí pro snímání EKG, z důvodu poměrně velkého objemu dat, která je nutno především bezdrátově posílat na analýzu. Právě kvůli bezdrátovému odesílání je nutné objem dat co nejvíce minimalizovat. K minimalizaci objemu slouží bezeztrátové nebo ztrátové kompresní algoritmy. Tato práce popisuje algoritmus SPIHT a nově vytvořenou experimentální metodu, založenou na kompresi pomocí PNG, a jejich testování. V této diplomové práci je také uvedena banka signálů EKG s paralelně snímanými daty z akcelerometru. V poslední části práce je rozebrána a realizována úprava algoritmu SPIHT, využívající data akcelerometru.

Signal compression is necessary part for ECG scanning, because of relatively big amount of data, which must be transmitted primarily wirelessly for analysis. Because of the wireless sending it is necessary to minimize the amount of data as much as possible. To minimize the amount of data, lossless or lossy compression algorithms are used. This work describes an algorithm SPITH and newly created experimental method, based on PNG, and their testing. This master’s thesis there is also a bank of ECG signals with parallel sensed accelerometer data. In the last part, modification of SPIHT algorithm, which uses accelerometer data, is described and realized.
Compression of ECG signals recorded using mobile ECG device
Keywords: Kompresní metody; Huffmanovo kódování; SPIHT; PNG; ztrátová komprese; bezztrátová komprese; akcelerometr; mobilní EKG záznamník ABSTRACT; Compression methods; Huffman coding; SPIHT; PNG; lossy compression; lossless compression; accelerometer; mobile ECG device