Klasifikace srdečních cyklů - Lorenc, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá klasifikací srdečních cyklů, která využívá metodu dynamického borcení času a shlukové analýzy. Metoda dynamického borcení času sice patří mezi starší, avšak pro svou jednoduchost oproti ostatním je stále hodně využívána a také dosahuje dobrých výsledků v praxi. Shluková analýza se využívá v mnoha oborech jako například marketingu nebo právě na biologických signálech. Cílem práce je obecné seznámení se signálem EKG a metodou a realizací algoritmu dynamického borcení času. Následně pak shlukovou analýzou a na závěr vytvořením uživatelského prostředí pro algoritmy.

This work deals with the classification of cardiac cycles, which uses a method of dynamic time warping and cluster analysis. Method of dynamic time warping is among the elderly, but for its simplicity compared to others is still very much used, and also achieved good results in practice. Cluster analysis is used in many fields such as marketing or just for biological signals. The aim of this work is a general introduction to the ECG signal and the method and implementation of dynamic time warping algorithm. Subsequently, cluster analysis and finally the creation of the user interface for the algorithms.
Classification of cardiac cycles
Keywords: Elektrokardiograf; EKG; Dynamické borcení času; DTW; Shluková analýza; Electrocardiograph; ECG; dynamic time warping; DTW; Cluster analysis