Účinnost úpravy vody s využitím membránové filtrace - Zelinová, Kristína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
V prvej časti tejto diplomovej práce sú stručne zhrnuté požiadavky na pitnú vody podľa súčasnej legislatívy platnej na území Českej republiky a Slovenskej republiky. Zároveň sú uvedené ich zmeny, ktoré nastanú implementáciou novej európskej smernice 2020/2184 o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu. Na tieto zmeny nadväzuje potreba aplikácie nových spôsobov úpravy vody, jednými z nich sú membránové technológie. Membránovým technológiám je venovaný zvyšok práce. Najprv sú zhrnuté súčasné poznatky o princípe ich fungovania a kategórie, do ktorých sú rozdelené. Ďalej sú priblížené procesy, týkajúce sa ich údržby. Uvedené sú aj konkrétne príklady úpravní vody v Česku a na Slovensku, kde boli membránové procesy aplikované. Praktická časť práce je zameraná na otestovanie konkrétneho ultrafiltračného membránového modulu v laboratórnych podmienkach. Súčasťou je optimalizácia filtračného procesu a overenie možností odstránenia znečistenia z povrchovej vody. V závere sú vyhodnotené namerané hodnoty.

In the first part of this thesis, current requirements for drinking water according to the legislation valid in the territory of Czech Republic and Slovak Republic are summarized. Also the changes that will come with implementation of the directive 2020/2184 of the European parliament are mentioned. Following those future changes, the importance of new technologies for water treatment comes to light. Among those technologies belong membrane processes. The rest of the thesis is dedicated to them. At first, current knowledge of their operation principles and categories, to which they can be divided into are reviewed. Then, the processes related to their maintenance are approached. Mentioned are few specific water treatment plants in Czechia and Slovakia, where membrane processes were already applied. The scientific part of this thesis consists of series of tests, executed on an ultrafiltration unit, in laboratory conditions. Including optimalization of the filtration process, as well as observation of the pollutants removal efficiency from surface water. Towards the end of the thesis, recorded values are evaluated.
Water Treatment Efficiency Using Membrane Filtration
Keywords: membrána; membránové procesy; mikrofiltrácia; ultrafiltrácia; nanofiltrácia; reverzná osmóza; zákal; chemická spotreba kyslíka; tvrdosť vody; úprava pitnej vody; membrane; membrane processes; microfiltration; ultrafiltration; nanofiltration; reverse osmosis; turbidity; chemical oxygen demand; water hardness; water treatment