Metodika a nástroj pro podporu řízení rizik v projektech - Blašková, Adriána (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Táto diplomová práca sa zaoberá oblasťou riadenia rizík v projektovom manažmente. Cieľom je vytvoriť komplexnú metodiku riadenia rizík a funkčný prototyp systému, ktorý ju dopĺňa a podporuje. Metodika je založená na základných princípoch z daných oblasti a analýze aktuálne využívaných prístupov riadenia projektov a rizík v praxi. Vybrané boli PRINCE2, Agilný prístup a ITIL. Výhodami metodiky sú komplexnosť, neviazanosť na žiadny štandard avšak vychádzanie z ich pozitívnych vlastností. Vytvorená bola taktiež webová aplikácia pre správu a vizualizáciu projektov a rizík, ktorá je na metodike založená a podporuje prácu s ňou.

This master's thesis deals with the area of risk management in project management. The aim is to create a complex risk management methodology and a functional prototype of the system that complements and supports it. The methodology is based on the fundamental principles of these areas and the analysis of currently used project and risk management approaches in practice. Selected were PRINCE2, Agile Approach and ITIL. The advantages of the methodology are its complexity, no bound to any standard but based on methodology's positive  features. Based on the methodology, a web application for management and visualization of projects and risks has been developed and supports work with it.
Methodology and Software Support for Risk Management in Projects
Keywords: projekt; projektový manažment; riziko; manažment rizík; metodika riadenia rizík; PRINCE2; Agilné metodiky; ITIL; webová aplikácia; project; project management; risk; risk management; risk management methodology; PRINCE2; Agile; ITIL; web application