Výroba značkové konfekce Brno - Dubanych, Yuliia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo navrhnout novostavbu konfekce pro značku Tommy Helfieger. Projekt vychází z architektonické studie, která byla zpracována v rámci předmětu AG034 Ateliér architektonické tvorby v 3. ročníku bakalářského studia. Pozemek, který byl vyhrazen pro návrh, se nachází v Brně, v katastrálním území Bohunic. Jde o část města, která je známa svoji dominantou — univerzitním kampusem Masarykovy Univerzity a jinými veřejnými stavbami: Fakultní nemocnicí, fakultou sportovních studií MU, klinikou infekčních chorob a vazební věznicí Brno. Parcela se nachází na rozhraní zóny se stavbami občanské vybavenosti a obytnou zónou. Pozemek je evidován jako brownfield a je napojen na ulice Kamenice a Vinohrady. Parcela je v mírně svažitém terénu. Navrženy objekt svým tvarem navazuje na lichoběžníkový tvar vyhrazeného pozemku. Objekt je tvořen dvěma budovami: hlavní budovou a objektem, určenému pro umístění pomocných provozů. V hlavní budově se nachází vstupní část, administrativa, zázemí, šatny a hygienická zařízení pro zaměstnance, jídelna a sklady. Na ní navazuje komunikační jádro se dvěma nákladními výtahy a schodištěm. Třetí hmota hlavní budovy je vyhrazena pro výrobní činnost, prostory pro skladování, odpočívárnu, požární zbrojnici a jiné pomocné provozy. I když objekt je průmyslovou stavbou, nemá zřetelný industriální charakter. Fasáda je tvořena bílou omítkou, která kontrastuje s velkými plochami oken ve výrobní hale. Důležitým prvkem jé také venkovní prostor pro odpočinek u vstupní části. Vstup do objektu je řešen jako bezbariérový.

The aim of the bachelor thesis was to design a new outfit for the Tommy Helfieger brand. The project is based on an architectural study, which was prepared within the subject AG034 Studio of Architectural Creation in the 3rd year study of bachelor. The land that was reserved for the design is located in Brno, in the cadastral area of Bohunice. It is a part of the city that is known for its dominance - the university campus of Masaryk University and other public buildings: the University Hospital, the Faculty of Sports Studies at MU, the Department of Infectious Diseases and the Brno Remand Prison. The plot is located on the border of the zone with the civic amenities and residential area. The land is registered as a brownfield and is connected to Kamenice and Vinohrady streets. The plot is in a moderately sloping terrain. The designed object with its shape follows the trapezoidal shape of the reserved land. The building consists of two buildings: the main building and the building, designed to house auxiliary operations. In the main building there is an entrance area, administration, facilities, changing rooms and sanitary facilities for employees, a dining room and warehouses. It is followed by a communication core with two freight elevators and a staircase. The third mass of the main building is reserved for production activities, storage areas, a rest room, a fire station and other auxiliary operations. Although the building is an industrial building, it does not have a clear industrial character. The facade is made of white plaster, which contrasts with the large areas of the windows in the production hall. An important element of this is also the outdoor space to relax at the entrance. The entrance to the building is barrier-free.
Manufacturing of ready-to-wear clothes
Keywords: Značková konfekce; Bohunice; železobetonová konstrukce; výrobní stavba; Branded clothing; Bohunice; reinforced concrete structure; production building