Studium přijmu léčiv salátem setým - Amrichová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Cieľom tejto diplomovej práce je analýza obsahu vybraných skupín liečiv vo vypestovanom šaláte. V teoretickej časti sa nachádza kapitola venovaná použitým liečivám, ich použitiu, fyzikálno – chemickým vlastnostiam a ich vplyvu na životné prostredie. Ďalšie kapitoly sa venovali analytickým metódam stanovenia liečiv, hydroponickému pestovaniu šalátu siateho a následne niektorým parametrom ekotoxikologických testov. Experimentálna časť začala optimalizáciou extrakčného postupu QuEChERS. Optimalizovaný postup bol následne aplikovaný na hydroponicky vypestované vzorky koreňov a listov šalátu siateho obsahujúce vybrané skupiny liečiv, ktoré boli následne analyzované pomocou kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou spektrometriou. Ďalej sa experimentálna časť zaoberala hydroponickým pestovaním šalátu siateho a vyhodnotením základných ekotoxikologických parametrov.

The aim of this thesis is to analyze the content of selected groups of drugs in cultivated lettuce. The theoretical part includes a chapter dedicated to the drugs used, their use, physicochemical properties, and their impact on the environment. Other chapters focused on analytical methods for determining drugs, hydroponic cultivation of lettuce, and some parameters of ecotoxicological tests. The experimental part began with the optimization of the QuEChERS extraction procedure. The optimized procedure was then applied to hydroponically grown samples of roots and leaves of lettuce containing selected groups of drugs, which were subsequently analyzed using liquid chromatography – mass spectrometry. The experimental part also addressed the ecotoxicological impact of different drug concentrations on hydroponically grown lettuce.
Study of drugs intake by lettuce
Keywords: Liečivá; šalát siaty; QuEChERS; kvapalinová chromatografia; hmotnostná spektrometria; hydroponické pestovanie; ekotoxikológia; Drugs; lettuce; QuEChERS; liquid chromatography; mass spectrometry; hydroponic cultivation; ecotoxicology