Mikroskop pro vzájemné sesazování optických vláken - Hekrlová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Rozebíratelné spojení optických vláken využívá různé typy konektorů, které zajišťují správnou polohu spojovaných vláken vůči sobě. Pokud jsou však optická vlákna sesazována ve volném prostoru, je nutný pohled ze dvou na sebe kolmých směrů, aby došlo k maximální přesnosti sesazení. Metoda přímého pozorování optických vláken tuto možnost poskytuje, avšak je nutné použít dvě zobrazovací soustavy. Tento problém řeší speciální mikroskop konstruovaný v rámci této práce, který pomocí pohybu objektivu a naklopeného zrcátka dokáže zobrazit návaznost spojovaných optických vláken ze dvou na sebe kolmých směrů. V rámci návrhu tohoto mikroskopu byla vytvořena optická simulace zobrazení spojovaných vláken. Na jejím základě byl mikroskop zkonstruován, najustován a otestován s různými optickými vlákny.

The demountable splicing of optical fibres uses different types of connectors which ensures accurate position of connected fibres. If the optical fibres are aligned in free space, a view from two perpendicular viewing directions is necessary for a maximum aligning accuracy. The method of direct monitoring of optical fibres provides this possibility however, it is necessary to use two imaging systems. This problem can be solved by a special microscope, which is designed in this thesis. The microscope can visualize the alignment of optical fibres from two mutually perpendicular directions by moving the objective lens and inclined mirror. The diploma thesis also describes the procedure of designing an optical simulation of the connection of optical fibres. Based on it, the microscope is designed, adjusted and tested with various optical fibres.
Microscope for alignment of the optical fibers
Keywords: Světelný mikroskop; sesazování optických vláken; mikroskopie světlého pole; metoda přímého pozorování.; Light microscope; optical fibers splicing; bright field microscopy; direct monitoring system.