Analýza sentimentu bez přímého učení s učitelem - Karabelly, Jozef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cieľom tejto práce je odprezentovať prehľad aktuálneho výskumu v oblasti analýzy sentimentu bez priameho učiteľa a identifikovať potenciálne smery výskumu. Okrem toho práca predstavuje novú účelovú funkciu na predtrénovanie, ktorá nevyžaduje priamy supervíziu. Rozšírenie modelu predstavenou účelovou funkciou, pridanie vrstvy neurónovej siete a následné samotné natrénovanie ukazujú sľubné výsledky. Rozšírený model naznačil schopnosť zakódovať abstraktné reprezentácie celkového sentimentu, emócií a sarkazmu. Pre účely použitia predstavenej účelovej funkcie bol nazbieraný vlastný dataset. Na základe experimentov vykonaných s rozšíreným modelom sú odprezentované možné smery výskumu a budúce vylepšenia.

The goal of this thesis is to present an overview of the current state of research in the non-supervised sentiment analysis and identify potential research paths. Besides, the thesis introduces a novel self-supervised pre-training objective. Extending the model trained with the introduced objective with one extra layer of neural network and training it alone shows promising results.  The extended model indicates an ability to encode the abstract representation of overall sentiment, emotions and sarcasm. A custom dataset was specifically collected for the pre-training objective introduced in this thesis. Future improvements and possible research paths are proposed based on the experiments performed with the extended model.
Non-Supervised Sentiment Analysis
Keywords: sentiment; analýza sentimentu; neurónová sieť; strojové učenie; spracovanie prirodzeného jazyka; dekecia; klasifikácia; sentiment; sentiment analysis; neural network; machine learning; natural language processing; detection; classification