Vývoj zesíleného kompozitního materiálu s využitím modifikovaných deskových materiálů na bázi dřeva - Změlík, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem diplomové práce je navržení a na základě souboru zkoušek ověření použitelnosti zesíleného překližkového kompozitu. Ten je tvořen dvěma densifikovanými překližkami spojenými pomocí epoxidu a s vloženou obousměrnou čedičovou tkaninou. V rámci rešeršní činnosti byly obecně popsány dostupné možnosti procesu densifikace. Dále byly pospány možnosti využití externího vyztužení dřeva pomocí FRP systémů. V experimentální části práce bylo provedeno ověření technologických parametrů březových překližek, zejména z pohledu smáčení povrchu a mechanických pevností pomocí zkoušky ve smyku. Totéž platilo i pro vyztužené kompozitní profily. Na základě dosažených výsledků byl densifikací snížen kontaktní úhel pro vybrané druhy lepidel a došlo ke snížení pevností ve smyku v porovnání s referenčními profily. Vyztužením bylo dosaženo zlepšení mechanických vlastností.

The subject of this diploma thesis is the design and verification of the applicability of the reinforced plywood composite, based on a set of tests. The plywood composite is made up of two densified plywoods joined by epoxy and of an inserted two-way basalt fabric. Within the framework of the research work, the available options for the densification process were generally described. Furthermore, the options of using external wood reinforcement by FRP systems were discussed. In the experimental part of this thesis, the verification of the technological parameters of birch plywood was executed, especially regarding to surface wettability and mechanical strength by using shear tests. The same was performed for reinforced composite profiles. Based on the results achieved, densification reduced the contact angle for selected types of adhesives and reduced shear strength compared to reference profiles. The reinforcement contributed to improving the mechanical properties.
Development of reinforced composite material using modified wood-based board materials
Keywords: Překližka; densifikace; smáčivost; epoxid; čedičová tkanina; smyková pevnost; Plywood; densification; wettability; epoxy; basalt fabric; shear strength