Open Data Potential in the Realm of Urban Planning - Horáková, Eva (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta architektury, 2017)
Otevřená data jsou data sbíraná veřejnými institucemi, která jsou volně dostupná na internetu a distribuována v počítačově čitelném formátu. To umožňuje a zjednodušuje jejich další využití třetími stranami. Tato veřejná data je možné dále zpracovávat pro nejrůznější aplikace zjednodušující veřejnou participaci a orientaci ve městě. Jaká města se již k otevřeným datům připojila a která data nejčastěji otvírají? Tento příspěvek podá přehled o situaci stavu využívání otevřených dat u českých a slovenských měst.

Open data are collected by public institutions and freely distributed online in computer readible format. This enable third parties to further use data for various appllications or participatory processes in the city. Which cities had already joined the open data concept and what kind of information they mostly open? This paper brings an overview to open data situation in Czech and Slovak cities.
Potenciál využití otevřených dat v městském plánování
Keywords: územní plánování; Smart cities; otevřená data; kvalita života; veřejný prostor; urban planning; Smart cities; open data; life quality; public space