Aplikace pro Microsoft HoloLens s využitím mobilního telefonu - Stano, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Táto práca sa zameriava na využitie okuliarov Microsoft HoloLens pre rozšírenú realitu a ich prepojenie a komunikáciu s mobilným telefónom za účelom ovládania hologramu. V telefóne sú využité pohybové a polohové senzory ako akcelerometer alebo gyroskop, vďaka ktorým zariadenie slúži ako ovladač produkujúci potrebné dáta. Na základe vyprodukovaných údajov dochádza k pohybu a rotácii objektu vytvoreného okuliarmi. Komunikácia prebieha prostredníctvom internetového spojenia. Implementačná časť sa skladá z dvoch osobitných aplikácií pre jednotlivé zariadia. Aplikácia pre telefón naväzuje spojenie a dáta získané zo senzorov zasiela okuliarom. Aplikácie pre HoloLens dáta spracúva a následne vytvára a obsluhuje jednotivé hologramy. Výsledkom je jednoduchá hra pre rozšírenú realitu.

This thesis focuses on usage of Microsoft HoloLens head-mounted display for augmented reality and its connection and communication with mobile phone in order to control the hologram. Phone, which uses its motion and position sensors, such as accelerometer or gyroscope, to produce necessary data, represents a wireless controller. Based on this information hologram created by HoloLens is moved or rotated. Communication between devices is maintained through an internet connection. Two separate applications were implemented, each for one of the devices. Mobile app that sends data from sensors to the headset. HoloLens app that processes received data and controls holograms. The result is simple augmented reality game.
Application for Microsoft HoloLens with Use of Mobile Phone
Keywords: Microsoft HoloLens; Rozšírená realita; Unity; Mobilná aplikácia; Gyroskopické ovládanie; Spatial mapping; Microsoft HoloLens; Augmented reality; Unity; Mobile app; Gyroscopic control; Spatial mapping