Konstrukční návrh trupu a ocasních ploch soutěžního modelu letadla - Skála, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vylepšením trupu a ocasních ploch již existujícího soutěžního letounu FabricK. Úvod práce seznamuje čtenáře se soutěží Air Cargo Challenge a popisuje letoun FabricK. Následuje rešeršní studie možných řešení ocasních ploch a statistický přehled sériově vyráběných modelů kategorie F3B. Praktická část práce dále popisuje konstrukční návrh ocasních ploch, trupu a hmotnostní rozbor nového modelu. Závěr posuzuje přínosy této práce.

This bachelor’s thesis surveys fuselage and empennage improvement of an already existing competition aircraft FabricK. Firstly, the introductory part explains the Air Cargo Challenge contest and describes the model. A research then presents possible empennage designs, which is followed by a brief overview of production F3B aircraft. The practical part of thesis introduces construction project of the empennage and the fuselage as well as a weight distribution analysis. Finally, the concluding part will evaluate the imporvement.
Structural design of fuselage and tail for racing model
Keywords: Air Cargo Challenge; FabricK; ocasní plochy; trup; V uspořádání; statistika; F3B modely; Air Cargo Challenge; FabricK; empennage; fuselage; Vee tail; statistics; F3B planes