Nízkofrekvenční reprosoustava s ozvučnicí z alternativních materiálů - Hüttl, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Náplní této diplomové práce je především rozbor a popis materiálů použitelných pro výrobu ozvučnic a návrh konkrétní nízkofrekvenční reprosoustavy s ozvučnicí z umělého kamene. Pro vysvětlení funkce jsou popsány elektroakustické měniče s ohledem na kmitočtový rozsah, princip a konstrukční uspořádání. Elektrodynamické měniče jsou popsány podrobněji. Byl proveden rozbor materiálů používaných pro výrobu ozvučnic, byly popsány tradiční i alternativní materiály. Objektivními hodnotícími kritérii jsou takzvaný Specific modulus, hustota a pevnost materiálů. Hodnocení ukazuje na vhodné vlastnosti plastů, hliníku a materiálů na bázi kamene. Jsou popsány funkce a typy ozvučnic reprosoustav. Bassreflexová ozvučnice, především její funkce, vlastnosti, a návrh jsou objasněny podrobněji. Poslední částí je vlastní návrh dvoupásmové bassreflexové ozvučnice z umělého kamene, simulace chování měničů v ozvučnici a návrh výhybek a kompenzačních obvodů měničů pro danou reprosoustavu. Ozvučnice je navržena s důrazem na minimalizování negativních vlivů ozvučnice na kvalitu reprodukce.

This thesis firstly consists of an analysis and a description of materials suitable for construction of loudspeaker enclosures and a design of the loudspeaker system with the enclosure made of a synthetic stone. Electro – acoustics drivers have been described with a focus to a frequency range, a principle and a construction for an explanation of their function. Drivers based on electrodynamic principle have been described closely. An analysis of materials used for the loudspeaker enclosure production has been done and tradicional and alternative materials have been described as well. Specific modulus, density and stiffness have been taken as an objective evaluative criterion. An evaluation indicates appropriate properties of plastic, aluminum and stone based materials. The function and kinds of loudspeaker enclosures have been described. The function, properties and design of a vented box loudspeaker system have been described closely. The last part of this thesis is individual design of a two-way vented box loudspeaker system with the enclosure made of synthetic stone. A simulation of a driver behavior built in the enclosure and compensation circuits and crossovers design and simulation have been done. The enclosure has been designed with high stress to minimize negative effect of the enclosure to the final sound quality.
Audio speaker system with baffle made from alternative materials
Keywords: Reprosoustava; reproduktor; měnič; ozvučnice; materiály; výhybky; Loudspeaker System; Speaker; Loudspeaker; Driver; Materials; Crossovers