Predikce emisí zážehového motoru - Jirout, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi predikce emisí zážehových motorů. Cílem bylo na základě parametrů z řídící jednotky navrhnout prediktivní algoritmus emisí nespálených uhlovodíků a oxidu uhelnatého. Návrh se opírá o praktické experimenty se zážehovým motorem. V závěru jsou shrnuty nedostatky navrženého algoritmu a nastíněno možné využití pro nově nastupující emisní normu EU7.

This diploma thesis deals with the possibility of predicting emissions of SI engines. The aim was to create an algorithm for predicting unburned hydrocarbons and carbon monoxide, based on ECU signals. The algorithm is based on practical experiments with SI engines. In the summary, the issues and the possible use of the created algorithm following the incorporation of EU7 are outlined.
Predicting spark-ignition engine emissions
Keywords: predikce emisí; emise; spalovací motor; zážehový motor; řídící jednotka; oxid uhelnatý; nespálené uhlovodíky; THC; HC; CO; emissions prediction; emissions; internal combustion engine; ICE; spark ignition engine; IS engine; ECU; carbon monoxide; unburned hydrocarbons