Pásový dopravník pro křemenný písek - Ješuta, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tématem této bakalářské práce je návrh pásového dopravníku pro přepravu křemenného písku s dopravním výkonem 80 000 kg.h-1, osovou vzdáleností přesypů 39 m a výškovým rozdílem 11 m. Práce obsahuje popis hlavních částí pásového dopravníku, funkční výpočet podle normy ČSN ISO 5048, určení hlavních rozměrů a návrh pohonu dopravníku. Dále je vyhodnocena funkce stroje pro různou zrnitost a vlhkost písku a vyřešeno napínání pásu dopravníku. Nakonec je proveden pevnostní výpočet hnaného bubnu. K práci je přiloţena výkresová dokumentace.

The theme of this bachelor’s thesis is to design the conveyor belt for transporting quartz sand with the capacity of 80,000 kg per hour and axial distance between the drums of 39 meters and height difference of 11 meters. The thesis includes a description of the main parts of the conveyor belt and functional calculation according to standard ČSN ISO 5048 and determination of main dimensions and design of the conveyor drive. Furthermore, the function of the machine is evaluated for different grain and moisture of sand and the tensioning of the belt is solved. Finally the strength calculation is carried out for driving drum. The thesis is accompanied by drawings.
Belt conveyor for quartz sand
Keywords: pásový dopravník; dopravní pás; konstrukce; pohon dopravníku; válečková stolice; napínací zařízení; hnaný buben; křemenný písek; Belt conveyor; conveyor belt; construction; conveyor drive; idler; tension device; driven drum; quartz sand