Hybridní rozpoznávač izolovaných slov - Veselý, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Rozpozávač izolovaných slov nezávislý na mluvčím má mnoho praktických použití. Například bude umožňovat ovládat hlasem různé domácí přístroje příští generace které budou komunikovat s PC. Ještě zajímavější je možnost jej vestavět do jakékoli aplikace nebo dokonce do operačního systému a rozšířit tak uživatelské rozhranní o nový prvek, hlasové ovládání. Dá se využít k ovládání pomocí klíčových slov, reakcí může být spuštění aplikace nebo jakákoli jiná specifická akce. Nejzajímavější možnost využití rozpoznávače izolovaných slov je v elektronických slovnících. Novým rysem slovníků příští generace by mohlo být hlasové vyhledávání slov. Velmi užitečná je možnost získat na výstupu seznam slov sežazený podle pravděpodobnosti vyslovení. Tento rys umožňuje uživateli jednoduše zjistit podobná slova a naučit se je lépe rozlišovat.

The speaker independent isolated words recignizer has various practical applications. For example it can be used to control home gadgets by PC. Even more interesting is possibility that it can be built in the user interface of any application or even into operating system to perform command based control such as invocation of applications, or execution of any other specific action. The most remarkable application of isolated recognition is in electronical dictionaries. A voice controlled word lookup could be new feature of the next generation dictionaries. Very useful is the ability to ouptut ordered list of the most likely words, which gives the user ability to learn and distinguish similar words.
Hybrid Recognizer of Isoladed Words
Keywords: rozpoznávání řeči; izolovaná slova; hybridní rozpoznávač; neuronová síť; foném; FBANK; VTLN; N-best; elektronický slovník; speech recognition; isolated words; hybrid recognizer; neural network; phoneme; FBANK; feature extraction; VTLN; frequency warping; N-best; multi layer perceptron; electronic dictionary