Digitální knihovna - Krbeček, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Práce obsahuje základní informace týkající se digitalizace obrazových dokumentů. Uveden je stručný přehled standardů běžně používaných v České republice, které jsou využity při popisu digitalizovaných dokumentů, a to především u institucí jako jsou knihovny, vědecká pracoviště a univerzity. Konkrétně pak řeší problematiku uchování a zpřístupnění objemné sbírky map B.P.Molla uložené v Moravské zemské knihovně v Brně. Postupně rozebírá vlastnosti uchovávaných dokumentů, způsob jejich provázání a datové reprezentace. V rámci způsobu uložení a manipulace uvádí přehled vlastností dostupných open-source digitálních knihoven a volí z nich depozitář Fedora. V této digitální knihovně pak řeší způsob implementace modelu objektů digitalizovaných dokumentů. Praktickou částí projektu je webová prezentace uvedené sbírky map a test efektivnosti zpřístupnění rozměrných map pomocí flashového prohlížeče Zoomify. Webová prezentace využívá v co největší míře služeb depozitáře a umožňuje tak prohledávání a procházení knihovních záznamů zveřejněných dokumentů. Závěr pak shrnuje dosažené výsledky a uvádí budoucí směr vývoje problematiky zpřístupnění a popularizace mapové sbírky B.P.Molla.

The thesis contains basic information about image documents digitalization. A brief list of common used standards in Czech republic is shown. The standards can be used in description of digitalized documents by institutions such as libraries, scientific departments and universities. The thesis specifically solves the dilemma of the preservation and the accessing of B.P.Molls large map collection stored in Moravian Library in Brno city. It analyses step by step the characteristics of the saved documents, style of their interlacing and data representation. In terms of deposition and manipulation it comes with description list of open-source digital libraries and it chooses the Fedora repository. It solves methods of object-model implementation while using this digital library. The functional parts are web presentation of the mentioned map collection and an effectiveness test showing large-scale maps using the flash Zoomify browser. Web presentation uses the repository services as often as possible, and thus allows searching and searching through the bibliographic records of the presented documents. The end of the thesis sums up the obtained results and presents the incoming development course of presentation and popularization of the map collection.
Digital Library
Keywords: digitální knihovna; repozitář Fedora; Fedora commons; staré mapy; zpřístupnění archiválií; METS; MARC; MARC21; MARCXML; JPEG; FOXML; RDF; JAVA; B.P.Moll; rastrové dlaždice; Zoomify; JPEG2000; open-source software; digital library; Fedora repository; Fedora commons; old maps; accesing archives; MARC; MARC21; MARCXML; FOXML; RDF; JPEG; JAVA; B.P.Moll; rastr tiles; Zoomify; JPEG2000; open-source software solution