Tone-mapping HDR obrazů - Vančura, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá úvodem do problematiky obrazů s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a možnostmi komprese HDR obrazu pro zobrazení na zařízeních s nízkým dynamickým rozsahem (LDR). V úvodu seznamuje čtenáře s historickým vývojem zaznamenávání reality. Zaměřuje se na chápání světla z pohledu fyziky, lidského vidění a digitálních fotoaparátů. Popisuje způsob tvorby a uchovávání HDR obrazu. Věnuje se metodám komprese HDR neboli mapování tonality (tone-mapping). Vysvětluje různé metody tone-mappingu a zaměřuje se na gradientní doménovou kompresi HDR obrazu.

This thesis concerns with the introduction to the problematics of images with high dynamic range (HDR) and possibilities of HDR images compression options for display on devices with a low dynamic range (LDR). In the introduction is described historical evolution of recording of reality. It is focusing towards point of view of physics, human visual perception and digital recording. There are described the ways of generating and holding of HDR images. The thesis is corncerned to the techniques of HDR compression, it means the tone-mapping. The different techniques of tone-mapping are explained and specific aproach is targeted to the gradient domain high dynamic range compresion.
HDR Tone-Mapping
Keywords: fotografie; fotografické senzory; vysoký dynamický rozsah (HDR); nízký dynamický rozsah; mapování tonality; komprese dynamického rozsahu; expozice; adaptace oka; gradientní doménová komprese vysokého dynamického rozsahu; photography; image sensor; high dynamic range (HDR); low dynamic range (LDR); tone-mapping; dynamic range compression; exposure; visual adaptation; gradient domain high dynamic range compression