Solární článek jako zdroj napájení pro malý stejnosměrný motor RC modelu auta - Nábělek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem tohoto projektu je seznámit čtenáře s problematikou solárních článků a návrhu soustavy solárních článků pro napájení elektrického stroje nízkého výkonu. Úvodem je pojednání o energii vyrobené Sluncem dopadající na Zemi. Další kapitola obsahuje informace o principiální funkci solárního křemíkového článku a o přeměně sluneční energie na energii elektrickou. Těžiště práce je věnováno jednotlivým typům solárních článků, výrobním materiálům, struktuře článků a solárním panelům. Poslední částí je měření na soustavě solárních článků, ověření teoretických předpokladů a zhodnocení výsledků práce.

The goal of this project is to acquaint the reader with problems of solar cells and project of systems for solar cells power a small electric machine performance. Preliminary discussion of the energy produced by the Sun incident on the Earth. Another chapter contains information about the fundamental function of solar silicon cells and conversion of solar energy to electric energy. Main part of this work is devoted to various types of solar cells, production materials, the structure of cells and solar panel. The last part is a measurement system for solar cells, the verification of theoretical assumptions and evaluate the results of the work.
Photocell as a power source for a small DC motor of RC car model
Keywords: solární článek; panel; slunce; polovodič; přechod PN; převodovka; solar cell; panel; sun; semiconductor; PN juction; transmission