Ostrovní systémy - Dolinský, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou využitia ostrovných, sebestačných a decentralizovaných systémov. V prvej časti sú spracované konvenčné, ale aj experimentálne zdroje energii pre ostrovné systémy. Druhá kapitola sa zaberá akumulátormi elektrickej i tepelnej energie a ich možnou aplikáciou. 3. časť opisuje realizované pilotné projekty pre ostrovné a smart systémy, ktoré vznikli za posledné roky. 4. kapitola rieši spotrebu elektrickej energie a tepla na dennej a mesačnej báze. Taktiež spracováva charakteristické krivky pre všetky 4 typové objekty. V piatej časti je rozobraná autonómnosť a pre dané budovy sú navrhnuté riešenia, ktoré sú doplnené investičnou návratnosťou. Posledná kapitola je zameraná na výpočet tepelného akumulátora a stručne rozoberá problematiku centrálneho zásobovania teplom.

Master thesis deals with usage issues of autonomous, self-sufficient and decentralized systems. In the first part convectional and experimental sources for autonomous systems are disclosed. Second chapter deals with accumulation of electrical and thermal energy and possibilities of applications. 3rd part is focused on pilot project realized for autonomous and smart systems, which were built in last years. In the 4th chapter electrical and thermal energy consumption curves are made on daily and monthly basis for 4 type objects. In the fifth part issue of autonomy is explained, and for type buildings solutions are made with additional return on investment. The last chapter is focused on calculation of thermal accumulator and briefly discloses small district heating.
Autonomous energy systems
Keywords: Ostrovný systém; smart grid; off grid; hybridný systém; tepelné čerpadlo; palivový článok; fotovoltaická elektráreň; kotol na biomasu; decentralizácia; sebestačnosť; solárny termický kolektor; sezónna akumulácia tepla; kogenerácia; trigenerácia; Autonomous energy system; smart grid; off grid; hybrid system; heat pump; fuel cell; photovoltaic power plant; biomass boiler; decentralization; self-sufficient; solar thermal collector; seasonal heat accumulation; kogeneration; trigeneration