Zpracování měření mechanických charakteristik materiálů s tvarovou pamětí na bázi NiTi při cyklickém zatěžování tahem - Faltýnek, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Bakalářská práce „Zpracování měření mechanických charakteristik materiálů s tvarovou pamětí na bázi NiTi při cyklickém zatěžování tahem“ se zabývá únavou kovových materiálů, především slitiny NiTi označovanou jako Nitinol. V rešeršní části je obecně popsána únava materiálu, neobvyklé vlastnosti Nitinolu v souvislosti s tepelným a mechanickým zpracováním, a jeho únavové chování. V praktické části jsou zpracována data, která byla získána provedením únavových zkoušek Nitinolu ve formě drátu.

This bachelor thesis „Evaluation of mechanical characteristics of Shape Memory Alloys under cyclic loading in tension“ is focused on fatigue of metal materials, especially fatigue of NiTi alloy named Nitinol. In the review section, there is generally described material fatigue, unusual properties of Nitinol in connection with thermal and mechanical treatment, and the fatigue behavior of Nitinol. The practical part is based on processing the data, which were obtained from fatigue tests of Nitinol wire.
Evaluation of mechanical characteristics of shape memory alloys under cyclic loading in tension
Keywords: Únava materiálu; Nitinol; austenit; martenzit; fázová transformace; superelasticita; Material fatigue; Nitinol; Austenite; Martensite; phase transformation; superelasticity