Toxické látky vyšších hub - Ascherová, Adriana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato práce je věnovaná problematice toxických látek vyšších hub. Tematicky je rozčleněna do tří oddílů. V první části se zabývá chemickým složením hub, kde klade hlavní důraz na obsah těžkých kovů a léčivých látek. Následující oddíl je zaměřen na houby jedovaté, jejich nejvýznamnější zástupce a mechanismus působení jedů. Část třetí objasňuje problematiku hub jedlých a otravy, které mohou způsobit. Především se jedná o biogenní aminy, práce popisuje jejich chemické složení, vznik, strukturu a rozdělení, výskyt, biologické účinky a metody stanovení (plynová chromatografie, kapalinová chromatografie, tenkovrstvá chromatografie a kapilární elektroforéza).

This work is devoted to the toxic compounds of mushrooms. The theme is divided into three sections. The first part deals with the chemical composition of mushrooms, with main emphasis on the content of heavy metals and medicinal substances. The following section is focused on the poisonous mushrooms, the most important representatives and the mechanism of action of their poisons. Part three explains the issue of edible mushrooms and the poisonings, which may cause. In particular they are biogenic amines, the work monitors their chemical composition, origin, structure and distribution, occurrence, biological effects and methods of measurement (gas chromatography, liquid chromatography, thin layer chromatography and capillary electrophoresis).
Toxic compounds of mushrooms
Keywords: houby; toxiny; mushrooms; toxins