Administratívna budova s obchodnými priestormi Žilina - Hubocká, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Diplomová práca je zameraná na návrh nízkoenergetickej administratívnej budovy s obchodnými priestormi v meste Žilina. Prvá časť práce sa zaoberá architektonicko – stavebným riešením. Objekt je navrhnutý na parcele č. 7011, ktorá má rovinatý povrch a nenachádzajú sa nej žiadne ďalšie objekty. Budova má tri nadzemné a jedno podzemné podlažie, ktoré je využívané pre podzemné parkovanie a nachádza sa tu technické zázemie budovy. V prvom podlaží sú umiestnené obchodné priestory a recepcia administratívnej časti. V druhom a treťom podlaží sú kancelárske priestory. Objekt je založený na základových pásoch a pätkách. Budovu tvorí kombinovaný nosný konštrukčný systém zo železobetónových stĺpov a obvodových stien. Obvodové nosné konštrukcie v nadzemných podlažiach sú navrhnuté ako železobetónové a zo systému Ytong doplnené o kontaktný zatepľovací systém z minerálnej vlny. Suterénne murivo je z vodotesného betónu. Stropné konštrukcie sú železobetónové. Budova je zastrešená jednoplášťovou, plochou, zelenou strechou. Druhá časť práce rieši technické prostredie stavby. Primárnym zdrojom tepla, chladu a ohrevu teplej vody je tepelné čerpadlo. Vetranie v objekte je zaistené vzduchotechnickými jednotkami. Tretia časť diplomovej práce zahŕňa návrh a posúdenie fotovoltaickej elektrárne z hľadiska ekonomiky a ekológie. Projekt bol vypracovaný v systéme Autocad a posudky boli spracované v programe DekSoft. Všetky konštrukcie sú v súlade s platnými normami a predpismi.

Master project is dedicated to design nearly zero-energy office building with retail spaces in Žilina. The first part deals with architectural – building design. Building is designed for the plot nr. 7011 with flat surface and there is no other building. The building has three above-ground floors and one underground floor. Retail spaces are on the ground floor. The building is constructed on foundation strips and pads. The building is made of combined load-bearing structural system of reinforced concrete columns and external walls. External load-bearing structures of above ground floors are designed from reinforced concrete and Ytong system supplemented by ETICS made of mineral wool. Underground walls are made from watertight concrete. Floor slab structures are made from reinforced concrete. The building is covered with green warm flat roof. The second part deals with building interior installation. The primary source of heat, coldness and hot water is the heat pump. Ventilation in the building is provided by heating, ventilating and air conditioning (HVAC) units. The third part of the thesis includes the design and assessment of the photovoltaic power plant in terms of economics and ecology. The project was carried out in the AutoCad system. All structures comply with the valid standards and regulations.
Office building with retail space Žilina
Keywords: Administratívna budova; obchodné priestory; podzemné garáže; plochá strecha; železobetón; vodotesný betón; minerálna vlna; výťah; fotovoltaický panel; tepelné čerpadlo; Office building; retail spaces; underground garage; warm flat roof; reinforced concrete; waterproof concrete; mineral wool; elevator; photovoltaic panel; heat pump