Pětiválcový vznětový motor pro užitková vozidla - Švarc, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cílem této diplomové práce je návrh konfigurace a způsobu vyvážení klikového mechanismu se zadanými parametry. Pro konkrétní konfiguraci je zpracován výkres klikového hřídele a provedena pevnostní kontrola v MKP softwaru Ansys s uvážením torzních kmitů klikového hřídele. V závěru práce je proveden ideový návrh tlumiče torzních kmitů a ověřen jeho vliv na namáhání klikového hřídele v MKP softwaru Ansys.

The aim of this diploma thesis is the design of the configuration and the method of balancing the crank mechanism with the specified parameters. For a particular configuration, a crankshaft drawing is processed and a strength analysis, considering the crankshaft torsional vibrations is performed in Ansys FEM software. At the end of the thesis, an ideological design of the torsional vibration damper and its effect on the crankshaft stress in the Ansys FEM software is performed.
Five-cylinder diesel engine for commercial vehicles
Keywords: klikový mechanismus; klikový hřídel; hnací ústrojí; vyvažování; motor; Ansys; MKP; torzní kmity; tlumič torzních kmitů; torzní tlumič; crank mechanism; crankshaft; powertrain; balancing; engine; Ansys; FEM; torsional vibrations; torsional vibrations damper; torsional damper