Měření rychlosti střel pomocí laserového paprsku - Šmerda, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Úsťová rychlost zbraně je rychlost kulky v okamžiku kdy opustí hlaveň zbraně. Protože se jedná o parametr spojený s ději, které se odehrávají jen krátce po tom, co střela opustí hlaveň, patří tento údaj do přechodové balistiky. Cílem této práce je navrhnout a zkonstruovat přístroj na měření této rychlosti. Měření spočívá ve změření intervalu, ve kterém střela protne dva laserové paprsky. Z tohoto údaje bude vypočtena výsledná rychlost.

Muzzle velocity is the speed of bullets, guns at the moment it leaves the barrel of a gun. Since this is a parameter related to the storyline, which takes place only shortly after the bullet leaves the barrel, this figure is the transition ballistics. The aim of this work is to design and construct a device for measuring the speed. Measurement consists in measuring the interval at which the bullet crosses the two laser beams. From this data, the performance will be calculated.
Measuring the velocity of projectiles by laser beam
Keywords: rychlost; střela; mikroprocesor; balistika; speed; bullet; microprocessor; ballistics