Optimalizace vzduchotechniky administrativní budovy - Hrbáček, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Diplomová práce s názvem „Optimalizace vzduchotechniky administrativní budovy“ se zabývá problematikou tepelné zátěže. Její pochopení a správné určení je primárním krokem ke správnému navrhování vzduchotechnických systémů. Práce je členěna do třech dílčích částí. První část práce, teoretická část, slouží k přiblížení teorie tepelných zisků a tepelné zátěže. Konkrétně se jedná o vnější část tepelné zátěže, její dělení, popis a postup výpočtu jednotlivých částí. Druhá část práce, výpočtová část, se zaměřuje na aplikaci teoretických poznatků na konkrétní stavbu. Konkrétně na návrh dvou alternativních řešení stávajícího stavu vzduchotechnického zařízení v 3. NP administrativní budovy obsluhujících zasedací místnost. Jedná se o úspornější varianty, které s sebou ale oproti původnímu návrhu nesou jistá omezení ve formě snížení komfortu užívání. Objektem, pro který byly zpracovány alternativní návrhy je administrativní budova v obci Náchod v Královohradeckém kraji. Jedná se o čtyřpodlažní stavbu s plochou jednoplášťovou střechou. Uvnitř objektu se nacházejí zejména kancelářské, komunikační a hygienické prostory. Třetí část diplomové práce se zabývá aplikací a částečnou automatizací postupu výpočtu tepelné zátěže z teoretické části a zkoumá vliv plochy zasklení fasád na solární zisky různých budov. Popisuje způsob výpočtu, získaná data, a nakonec shrnuje a hodnotí výsledky. Pro výpočty byly použity software Excel a programovací jazyk VBA, jehož vývojové prostředí (IDE) je integrováno v Excelu.

The diploma thesis titled "Optimization of air conditioning in the office building" deals with the issue of heat load. Its understanding and correct determination is the primary step towards the correct design of air conditioning systems. The work is divided into three parts. The first part of the work, the theoretical part, serves to bring closer the theory of heat gains and heat load. Specifically, it is the external part of the thermal load, its division, description and calculation procedure of the individual parts. The second part of the work, the calculation part, focuses on the application of theoretical knowledge to a specific building. Specifically, on the proposal of two alternative solutions for the current state of the air-conditioning equipment in the 3rd floor of the administrative building serving the meeting ro-om. These are more economical variants, which, compared to the original design, carry with them certain limitations in the form of reduced comfort of use. The object for which alternative proposals were prepared is an administrative building in the town of Náchod in the Hradec Králové region. It is a four-story building with a flat single-skin roof. Inside the building, there are mainly office, communication and hygiene spaces. The third part of the thesis deals with the application and partial automation of the thermal load calculation procedure from the theoretical part and examines the influence of the glazing area of facades on the solar gains of various buildings. It describes the method of calculation, the data obtained and finally summarizes and evaluates the results. Excel software and the VBA programming language, whose development environment (IDE) is integrated in Excel, were used for the calculations.
Optimization of air conditioning in the office building
Keywords: Vzduchotechnika; optimalizace; tepelné zisky; tepelná zátěž; tepelné ztráty; radiace; konvekce; záření; proudění; vzduchotechnická jednotka; vzduchotechnický systém; distribuce vzduchu; administrativní budova; větrání; chlazení; Excel; VBA; Air conditioning; AC; heat gains; heat load; heat loss; radiation; convection; air conditioning unit; air conditioning system; distribution of air; office building; ventilation; cooling; Excel; VBA