Posouzení návratnosti investice do pasivního a standardního rodinného domu - Krus, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2017)
Cílem této diplomové práce je posouzení ekonomické investice do pasivní výstavby v porovnání s běžnou výstavbou. V práci je uvedena problematika pasivní výstavby, její charakteristické vlastnosti, rozdělení použitých konstrukčních materiálů včetně posouzení výhod a nevýhod při jejich realizaci a užití. Způsob hodnocení je založen na možnostech ekonomického návratu investičních nákladů realizace výstavby objektů. Hlavní část práce se zaměřuje na srovnání investičních a provozních nákladů při výstavbě standardního a pasivního rodinného domu. Výstupem diplomové práce je výpočet jednotlivých návratností zvýšených o počáteční investice při výstavbě standardního a pasivního rodinného domu.

The aim of this thesis is to compare economic investment in passive houses and conventional construction of a house. Furthermore, this thesis is focused on introducing problematics connected to construction of passive house, main characteristics, differences in used materials including review of advantages and disadvantages of their implementation. Assessment is based on return ability of initial investments generated by lowering operational costs. Main part of this thesis is aimed on compression of costs both before and in use of a house.
Assessing the Return on Investment in a Passive and Standard House
Keywords: Pasivní dům; vícenáklady; návratnost investice; provozní náklady; investiční náklady; prostup tepla; rekuperace tepla; Passive house; additional cost; return on investment; operating costs; capital expenditure; heat and cooling demand; heat recovery