Nosná konstrukce sportovní haly v Opavě - Měchura, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cílem této bakalářské práce byl návrh a posouzení nosné konstrukce sportovní haly v Opavě. Byla zvolena konstrukce obloukového tvaru o půdorysných rozměrech 38 x 55 m a výšce 15 m. Konstrukce je navržena z lepeného lamelového dřeva, rostlého dřeva a oceli. Ocel byla převážně použita pro spojovací prvky. Staticky působí oblouk jako trojkloubový nosník. Příčné vazby tvořené obloukovými vazníky jsou od sebe vzdáleny 5 m. Stabilitu vazníků zajišťují vaznice společně s příčnými ztužidly.

The aim of this bachelor thesis was the design and assessment of the supporting structure of the sports hall in Opava. An arch-shaped structure with plan dimensions of 38 x 55 m and a height of 15 m was chosen. The structure is designed from glued laminated timber, solid timber and steel. Steel was mainly used for connetcing elements. Statically, the arch acts as a three-jointed beam. Transverse links formed by arched trusses are spaced 5 m apart. The stability of the trusses is ensured by the purlins together with the transverse bracings.
The structure of a sport hall in Opava
Keywords: Lepené lamelové dřevo; rostlé dřevo; zastřešení; sportovní hala; trojkloubový vazník; oblouková konstrukce; ocelové spojovací prvky; Glued laminated timber; solid timber; roof; sports hall; three-jointed truss; arch construction; steel connecting elements