Formát XML pro značkování slovníků - Rojček, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Bakalárska práca opisuje ukladanie slovníka do vhodnej XML podoby. Zaoberá sa hlavne nástrojmi na popis štruktúry (DTD, XML Schéma, Relax NG a pod.) a transformáciu (XSLT) XML dokumentov. Popisuje najznámejšie formáty uloženia slovníkov do XML (OLIF, ISLE/MILE apod.) a praktické využitie jedného zo spôsobov - uloženie pomocou super-jednoduchého ac.dtd. Implementácia poukazuje na relatívne jednoduchú prácu      so slovníkmi uloženými v takejto podobe. Posledná časť je venovaná získavaniu štatistík, na čo bol použitý skriptovací jazyk python.

This Bachelor's thesis describes data stacking of vocabulary into proper XML structure. It deals with structure destription tools(DTD,XML Schema, Relax NG and others) and transformation (XSLT)  of XML documents. It describes best known vocabulary storing formats into XML (OLIF, ISLE/MILE and others) and practical advantage to take one of method - store with helping of simplest ac.dtd. Implementation shows on relatively easy work with vocabularies stored in this form. Last part considers about getting statistic data with using Python scripting language.
XML Dictionary Tagging
Keywords: slovník; značkovanie; XML; transformácia; XSLT; DTD; Relax NG; OLIF; ISLE/MILE; python; dictionary; tagging; XML; transformation; XSLT; DTD; Relax NG; OLIF; ISLE/MILE; python