Kvalitativní metriky zdrojového kódu v jazyce Java - Sherstobitov, Vladyslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Pro kontrolu a zlepšovaní kvality zdrojového kódu musí být zaveden systém, který se skládá z kvantitativních metrik a jejich analýzy. S použitím metrik kvality softwaru, které reprezentují, jak dobře je zdrojový kód napsán, lze hodnotit zdrojový kód. Na základě tohoto hodnocení může kód splňovat nebo nesplňovat stanovená kritéria, která mohou být použita pro mnohá účely. Daný výzkum prezentuje program vyvinutý na základě identifikovaných vlastností kódu a souvisejících metrik, metod používaných při tvorbě programu a výsledků testů založených na projektech s otevřeným zdrojovým kódem.

In order to measure and improve code quality, there needs to be a system in place consisting of quantitative metrics and their analysis. With software quality metrics that represent how well source code is written, source code can be evaluated. Based on this evaluation, code may meet or not meet the criteria set, which may be used for many purposes. The current research shows the program developed based on identified code qualities and related metrics, methods used in creating the program, and test results based on open-source projects.
Source Code Metrics for Quality in Java
Keywords: Kvalita software; Java Spoon; kvalita zdrojového kódu; metriky; softwarové metriky.; Software quality; Java Spoon; quality of code; metrics; software metrics.