Aplikace pro vizualizaci teploty a kvality ovzduší ve městě Brno - Butok, Anastasia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací webové aplikace pro vizualizaci kvality ovzduší v Brně. Aplikace využívá unikátní data z měřících vozů Brněnských komunikací a data z rozptylové studie (matematického modelu šíření znečištění). Hlavním přínosem je interaktivní mapa s barevně odlišenou silniční sítí zobrazující koncentrace škodlivých částic \ce{PM_{1}} a \ce{PM_{2.5}} v různých částech dne. Aplikace umožňuje také analýzu dat a export výsledků. Řešení je vyvíjeno ve spolupráci s výzkumnou skupinou Air Brno z~Masarykovy univerzity a využívá moderní technologie včetně SvelteKit, Leaflet a SQLite. Výsledná aplikace poskytuje uživatelům intuitivní nástroj pro sledování a analýzu kvality ovzduší v Brně.

This bachelor's thesis deals with the design and implementation of a web application for visualizing air quality in Brno. The application utilizes unique data from Brno Communications measurement vehicles and data from a dispersion study (a mathematical model of pollution dispersion). The main contribution is an interactive map with color-coded road network displaying concentrations of harmful particles \ce{PM_{1}} and \ce{PM_{2.5}} during different parts of the day. The application also enables data analysis and results export. The solution is developed in collaboration with the Air Brno research group from Masaryk University and utilizes modern technologies including SvelteKit, Leaflet, and SQLite. The resulting application provides users with an intuitive tool for monitoring and analyzing air quality in Brno.
Application for Visualization of Temperature and Air Quality in Brno
Keywords: Monitorování; znečištění ovzduší; webová aplikace; zdraví; leaflet; Brno; Brněnské komunikace; Air Brno; Monitoring; air pollution; web application; health; leaflet; Brno; Brno communications; Air Brno